2020 - Fodor Ilda

Fodor Ilda üvegszentjei

A makói származású Fodor Ildát, így mutatta be Oláh Nóra 2018-ban Bogárzóban: Fodor Ilda keramikusként, szobrászként, festőként és grafikusként egyszerre képes jelen lenni műveiben, érzékeny formavilágát egyedien kifejlesztett anyagösszetételben munkálja meg, a természetből töltekező elemei egy nagyon is mai világlátással párosulnak.

Ilda apai ágon kötődik a közeli Makó-Rákoshoz, s a 2018-as bogárzói kiállítását követően felajánlotta, hogy szívesen festene üvegképeket a templomba. Rengeteg munkával megrajzolta a szentekről a méretarányos vázlatokat, majd 2020 nyarát az üvegek festésével és égetésével töltötte. A négy emberméretű kép a templom szentélyében kapott hátulról megvilágított méltó helyet. A templom ékességeinek megvalósulását szponzorok is segítették, de az igazi érdem Ildáé.

2020. szeptember 6-án, a felújított templom nagybúcsúján láthattuk először Szent Istvánt, Boldog Gizellát, Szent Gellértet és Szent Imrét. Megtestesítik a nagy múltat, a jelen örömét és jövőbe vetett hitet; biztatást adnak a templom második száz évének. Köszönjük.

A fotókat Magyarósi Judit készítette.