Szakmai bemutató Bogárzón

PROF. DR.habil MUCSI IMRE

Szakmai bemutató Bogárzón

A természet, az állatok, a sajtok és egymás iránt érdeklődő emberek jöttek össze a Makó-bogárzói Dani-tanyán 2018. április 7-én. Itt találkoztak a múlt század derekán Bogárzón tanító pedagógusok, a kézműves élelmiszerek fogyasztói, a körzetből elszármazottak, szakmai érdeklődők, stb.

Az Igási úton közlekedők meglepve tapasztalták, hogy a kátyúk 90%-a "begyógyult" és simábbá vált. Az igási Koccintót elhagyva jobbra találjuk a bogárzói részt. Pár kilométerre a katolikus templom és körülötte lévő épületek bizonyítják, néhány évtizede itt sokan éltek, gyakorolták vallásukat, az iskolában megtanulták az élethez szükséges ismereteket. Továbbhaladva az út mentén többépületes tanya fogadta a vendégeket.

Dani János és családja sok évtizede él itt, és tartja a már híres cigája juhait. A nagyobb tejtermelés érdekében keletfríz (német) fajtával keresztez. A tejtermelés növekedése megkívánta, hogy a kézi fejést felváltsa a gépi tejgyűjtés.

A barátságos fogadás érzelmi töltését tovább fokozta a zsendicéből sült lepény kínálása.

A jól induló kezdés után következett a szakmai bemutató. Először a kézi (hagyományos) gyapjúnyírás mellett a gépi (modern) nyírást is végignézték az érdeklődők. A nyírás közben láttuk a kabátjukat előző nap levetett állatokat és a különböző korú fekete bárányokat.

Ezt követte a juhok gépi fejése. A kétszeres sorállásban várakozó állatoknál a tőgytörlését követően a fejőkelyhek szívták a meleg tejet a gyűjtő sajtárba. A tejleadás ideje alatt az állatok jutalmul abrakot fogyasztottak.

A tiszta, meleg tej a tejfeldolgozóba került, ahol tovább melegítették és oltókultúrával alvasztották. Az alvadékot (túrót) elválasztják a savótól és a savót tovább melegítve kapják a zsendicét. Mind a túrót, mind a zsendicét színező és ízesítő anyagok (só, paprika, chili, medvehagyma, fokhagyma, füst, stb.) hozzáadásával több kilós "gömbökben" vászonruhában felakasztva érlelik, majd a fogyasztóknak ajánlják.

Már az érkezésünk idején láthattuk, hogy nagyméretű bográcsban vendégmarasztaló látványban főtt a birkapaprikás. Külön érdekesség volt, hogy a bogrács mozgatásáról villanymotor gondoskodott.

A bemutató utolsó programpontja következett, a paprikás fogyasztása lágy kenyérrel. Mindez nem mindennapi eledel, nem mindennapi zamattal és ízkoncentrátummal. Ezt követően sajtvásárlás lehetőségével búcsúztunk a családtól.

Köszönjük a szép és hasznos napot Dani Jánosnak és feleségének, Zsuzsának.

Hazaúton megálltunk a templomnál és meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a gondozott környezet, az épület belső terének felszereltsége felveszi a versenyt bármelyik városival. A templom környezetének rendben tartásáról a korábban itt élt, elköltözöttek gondoskodnak.

Élményekben és tapasztalatokban gazdag nap volt számunkra ez a találkozó.

Hódmezővásárhely, 2018. április 10.

/A felvéleteket dr.Mucsi Imre készítette./